GRUP DE ANALIZA SI SUPORT PENTRU MAME IN DEVENIRE

Radiografia relatiei: eu si viitorul meu copil

„Femeia este o artista a imaginatiei iar copilul din uter este panza pe care isi picteaza tabloul.” Paracelsus

  Am propus acest subiect de grup pentru ca am sesizat ca in ultimii ani din ce in ce mai multe mame aleg sa nasca prin cezariana.

   Pare ca dintr-o data, vechea  cale de a  naste a devenit demodata, odata cu schimbarea timpurilor. Comoditatea si -a facut loc si in acest sector al vietii delicat, unic si miraculos.  Faptul ca acest miracol a ajuns sa fie chiar programat uneori , m-a pus pe ganduri. Desigur ca exista si situatii care nu pot fi abordate traditional   sau necesita interventie rapida. Dar si aceste situatii au ajuns , multe dintre ele, in puncte critice tot dintr-o necunoastere  a intregului mecanism fin , subtil care este nasterea.

  Deja opinia publica ( in frunte cu medicul obstretician) a consolidat pe piata informatiilor prenatale ideea ca nu este important cum apare copilul; fie natural fie prin cezariana este la fel de bine. Mai mult, optiunea pentru  cezariana a mamelor , este consolidata de usurinta cu care este acceptata de medici. Notiunea suferintei pare sa  devina tabu. Cu cat mai “nedureros” cu atat mai bine . 

            Modul cum apar pe lume bebelusii poate influenta viitorul omenirii prin faptul ca „privarea” de prima experienta ” de incercare” din viata lui,  pentru copil  poate insemna un inceput evitant iar pentru mama , absenta constientizarii acestui moment unic o priveaza de cea mai extatica experienta din viata ei.

            Simfonia de hormoni care se desfasoara in momentul nasterii este dirijata de atitudinea mamei si a persoanelor implicate in procesul prenatal si cel al  nasterii. De acestea depinde daca mama  si „nou-venitul” se vor bucura de aceste acorduri ale simfoniei , absolut necesare dezvoltarii la copil a unui atasament securizant, util pe mai departe construirii unor relatii sanatoase in viata iar la mama necesare la declansarea unui instinct matern deplin.

        Prin cezariana , principalul hormon in procesul nasterii, oxitocina- „hormonul dragostei” va fi in deficit . De aici pana la instalarea depresiei post-partum nu mai este cale lunga iar bebelusul nu va putea beneficia de prezenta emotionala ,atat de importanta ,a mamei care va fi indisponibila pentru copilul ei.

Ma astept ca odata definita relatia mama-copil si constientizata natura deciziei de a face un copil , acest lucru sa „regleze” si viziunea asupra nasterii iar numarul de nasteri naturale sa revina la „normal”.

Sunt asteptate mamele in devenire care:

   -se tem de momentul nasterii deoarece considera ca durerea este ceva rau care trebuie inlaturat cu orice pret

-cred ca au nevoie de „cursuri de nascut

au informatii incomplete despre beneficiile nasterii naturale

-nu stiu cum sa abordeze noua relatie si considera ca nu vor face fata provocarilor noii ipostaze

-doresc sa intalneasca si alte persoane aflate in aceeasi situatie sau care au deja experienta despre acest fenomen

Data de desfasurare a intalnirilor de grup:

10 si 17 noiembrie 2o12

Durata fiecarui grup : 5 ore

Cost pentru o participare la un grup de 5 ore: 60 ron/persoana

Pot participa si tatii! Pentru o familie costul este de 100 ron.

Inscrieri la : 0722 293 291; contact@cabinetdepsihologiesimbol.ro

Distribuie pe:
Acest articol a fost publicat în Grupuri de analiza si suport. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.