Consilierea adultului

„Terapia este prea valoroasa pentru a fi rezervata numai bolnavilor.”

   In fiecare om exista un izvor (nesecat dar uneori ascuns) de solutii pentru orice problema ar avea ; acest izvor se numeste –sinele profund.
   Psihologul intervine doar atunci cand calea catre sinele profund a fost uitata, adica atunci cand omul nu mai este constient de adevarata lui valoare.
   Trebuie sa se inteleaga ca psihologul nu este cel ce stie totul; nu este cel ce da solutii ci este cel ce faciliteaza gasirea acestor solutii de catre fiecare in el insusi. Solutiile sunt unice , asa cum unic este fiecare. Solutia unuia nu poate fi imprumutata de catre un celalalt.
   Evident ca dupa acest principiu functioneaza si psihologul care este si el om la randul sau; uneori atunci cand nu reuseste singur, apeleaza la alte persoane pentru lamurirea propriilor probleme.
  Totusi ce are psihologul de oferit este greu de gasit in alta parte: disponibilitate de ascultare neconditionata ( exceptand conditiile de plata si durata ale sedintelor), capacitate de cuprindere ( continere) a problemelor clientului( poate cea mai importanta cerinta, dobandita ca urmare a unei indelungi si continue autoanalize si autocunoasteri), experienta de viata si profesionala, o buna cunoastere a adevaratei naturi umane.
   In plus, pentru ca psihologia este mult peste ceea ce reprezinta o stiinta fiind mai degraba o arta, ceea ce se poate gasi la un psiholog bun este maiestria cu care reuseste sa asiste clientul, pe drumul autocunoasterii; fara stereotipuri, fara judecati si prejudecati, in schimb cu caldura, empatie, rabdare si ce este cel mai important cu dragoste de oameni!

   Unele dintre solicitarile de consultatie psihologica ale adultilor se refera la conflicte ce au ca si cauza comunicarea difiicla cu celalalt; relatiile sot/sotie, parinte/copil, sef/subaltern , soacra/nora si altele, sunt doar cateva dintre cele mai des invocate cauze de nemultumire, ingrijorare…..

Alte  solicitari de consiliere precum: lipsa de interes din viata de zi cu zi, pierderea reperelor existentiale sau doar a locului de munca, divortul, boala sau pierderea cuiva apropiat, determina rupturi in circuitul normal al vietii, care neconsiliate in sensul integrarii sensului obstacolului, pot duce ireversibil la grave depresii.

E bine sa se inteleaga ca asa cum ne igienizam fizicul tot asa este nevoie sa igienizam si psihicul

Pentru aceasta avem nevoie de gasirea unor cai de comunicare devirusate, atat cu noi insine cat si cu ceilalti.

Cum sa vedem virusii pentru a-i putea ocoli? Foarte simplu! Un psiholog-oftalmolog ne va indruma pe calea miopiei precum si pe cea a strabismului cu multa rabdare , disponibilitate si cunoastere, catre o vedere clara! Mai intai vom purta ochelari de corectie , apoi, incetul cu incetul , privirea ni se va limpezi….vom vedea atat la distante mari cat si la distante mici….vom vedea cu claritate atat in trecut cat si in viitor dar mai ales, cel mai important, in momentul prezent!

Toate acestea, dupa ce vom reusi sa ne aflam  locul si rolul cel mai potrivit in relatie si mai ales nevoile personale. Odata autodefiniti, comunicarea va fi o incantare si cum frumos spunea Marcel Proust:”adevarata descoperire nu este aceea de a descoperi noi peisaje ci de a vedea cu alti ochi”.

Peisajul este acelasi: el se numeste adevarata natura a sinelui. In cabinet poti avea sansa sa o redescoperi si sa inlaturi simptomele care sunt  expresia instrainarii de aceasta adevarata natura.  Poate  acum nu vietuitesti  cu  ceea ce esti ci cu ceea ce i-ai lasat pe ceilalti sa faca din tine!