Consilierea familiei

Consilierea de familie  este solicitata  in situatii familiale dificile, incepand cu abandonul familiei de catre un parinte, abandonul scolar al unui copil, aparitia unui nou copil in familie, sentimentul de vina al unui parinte care a divortat, conflictele intre parteneri sau intre generatii, violenta in familie, pierderea capacitatii de comunicare intre membrii unei familii . Uneori exista situatii dramatice de boala sau chiar deces intr-o familie, in care se solicita de catre unul sau mai multi membrii ai acesteia , sprijin psihologic.

Exista in familia ta situatii de :comunicare dificila, tematoare, reguli rigide nepermisive, constrangatoare, roluri neclare ale membrilor ei, relatii extrafamiliale nesatisfacatoare , neincredere intre membrii ei ? Atunci este posibil ca ceva din armonia familiala sa se fi stricat. Situatia devine cu atat mai grea cu cat in aceeasi locatie traiesc doua generatii-sau familia largita,  fapt deloc recomandabil.

Exita situatii paradoxale in care ne purtam ca cineva sau pentru a face pe plac cuiva din familie chiar daca simtim in adancul sufletului ca nu suntem noi insine? Aceasta situatie s-a nascut ca urmare a unor posibile aliante familiale; asa cum spune si termenul, provenit din domeniul razboiului, acestea despart in tabere  unii membri ai familiei de ceilalti si intrerup curgerea fluida a iubirii intre toti membrii familiei. Uneori cineva poate fi fidel inclusiv unor membri ai familiei disparuti.

Pentru a clarifica aceste tendinte inconstiente si perturbatoare, psihologul mediaza comunicarea dintre membrii familiei si ii ajuta sa deprinda in cabinet modalitati noi de relationare, utile ulterior si in relatiile sociale sau cele de munca…pentru ca locul de munca este des mentionat ca fiind a doua casa.

Multe dintre familiile restranse sau largite, au in componenta unul sau mai multi copii sau adolescenti. Comportamentul acestora este barometrul cel mai fin si fidel al situatiei familiale. Daca exista un copil/ adolescent tulburat sau cu orice fel de alta problema in familia dumneavoastra ( inclusiv de greutate corporala dar nu numai…) este bine sa faceti o radiografiere a relatiilor familiale. Daca un singur membru al familiei este perturbat acesta este un semn ca mecanismul ce tine in buna functie familia este subred. Tot cu ajutorul psihologului, se pot descoperi resurse pentru a face fata unei stari de boala proprie sau a cuiva apropiat din familie.

Simtim ca uneori, faptele noastre se petrec sau sunt percepute ca si cum nu ar fi dorite de noi, ca si cum voia altcuiva s-ar face prin desfasurarea lor? Nu este departe de adevar; popularele blesteme ale antecesorilor, nu inseamna in termeni psihologici decat inconstientul familial, ce tinde sa isi faca cunoscuta prezenta prin toti membrii sai, de-a lungul mai multor generatii. Daca, insa, caractere si personalitati mai dificile, s-au perindat prin arborele genealogic, este bine sa stim si sa aflam , dorintele cui satisfacem in mod inconstient prin actiunile noastre scapate de sub control . Este in firea umana mai precis  in inconstientul ei , ca treburi neterminate sau situatii de viata neimplinite ale unor membrii de familie cu mare semnificatie personala , sa se faca implinite de catre noi. Aducerea in planul constient a acestor mecanisme face obiectul terapiei de familie , prin lamurirea naturii unor relatii neclare, problematice pentru toti membrii ei.

 

Desigur veti gandi: cand am deja  toate aceste greutati pe cap si in plus poate si neajunsuri financiare ,de psiholog imi mai arde?

Raspunsul este: consilierea psihologica nu costa mult  si nu necesita timp indelungat , in comparatie cu beneficiile enorme pe care le poate aduce.