Daca hotararea generica de a merge la psiholog este luata, partea cea mai grea abia atunci incepe. Si spun asta din prisma propriei experiente. Ca psiholog, am participat la peste 3 sedinte pe saptamana timp de 3 ani si la cel putin 200 de ore de dezvoltare personala. Si stiu ca atunci cand cautam un psiholog caruia sa-i impartasesc problemele mele , alegerea devenea destul de dificila. Criteriul pe care il recomand si celor care au nevoie de el, este: afla despre psihologul pe care ai vrea sa-l consulti cate ceva. Dupa aceasta, daca simti ca ceva te indeamna sa-l contactezi fa-o ! Cu siguranta nu ti-a iesit din intamplare in cale tocmai el! Legea rezonantei oricum are grija sa vi in contact doar cu ceea ce ai nevoie.
Ai la dispozitie o prima sedinta de inceput , in care poti vedea cum decurge relationarea cu terapeutul, cu recomandarea de a nu uita ca cel din fata ta este in primul rand o persoana si apoi un profesionist. Tu vei relationa cu el ca om , si nu va fi o relatie profesionala. Este suficienta o ora pentru a-ti da seama daca persoana cu care te pregatesti sa relationezi un timp de acum inainte , este o persoana deschisa, care promoveaza prin propriul ei comportament autenticitatea, caldura umana, autorespectul, umorul si atitudinea relaxata dar atenta asupra aspectelor relationale.
Desigur ca nu toti consilierii sau terapeutii pot si doresc sa lucreze cu orice problema a celor care ii solicita ( cu exceptia celor perfectionisti care nu-si pot recunoaste si accepta limitele). Exista limite personale, pentru ca asa cum spuneam acesta este in primul rand om; om ca si clientul, cu propriile intrebari in fata vietii, cu propriul sistem de valori si cu propriul nivel de auto-implinire dar cu abilitatea de a identifica din timp problemele personale si disponibilitatea de a actiona pentru rezolvarea lor imediata.
Oricine are nevoie de ajutor in clarificarea problemelor proprii pentru ca pur si simplu nu ne putem vedea daca nu avem la dispozitie o oglinda. Iar daca pentru a ne admira/ajusta tinuta e suficienta o oglinda clasica, pentru a ne vedea si intelege motivatiile diverselor actiuni avem nevoie de o oglinda speciala. Aceasta oglinda speciala exista si ea la indemana noastra: e reprezentata de toti cei cu care venim in contact zilnic precum si de toate evenimentele din viata noastra. Dar chiar si asa nu este suficient. Avem nevoie de un psiholog sa ne dezabureasca oglinda. Ceea ce vedem in oglinda la un moment dat este posibil sa nu ne placa si sa nu dorim sa ne recunoastem reflexia ca fiind a noastra. Atunci cand ne privim intr-o oglinda imaginea oglindita ne priveste aparent din afara, dar cu toate acestea ea nu constituie cauza aspectului nostru.
Uneori si psihologul are nevoie la randul sau de asistenta specializata din partea altui coleg-psiholog pentru a-si putea depasi la un moment dat propriile probleme. Practic nicio persoana, cu exceptia celor iluminate, nu este capabila sa-si vada in oglinda toate trasaturile psihice, toate explicatiile propriilor actiuni. Cine afirma altceva este susceptibil de autosuficienta si supus greselilor in acesta profesie.
E bine sa mai stiti : nu exista terapeuti magicieni care rezolva problema clientului sau promit gasirea unor solutii la impasul clientului. Exista doar ascultare si sustinere plina de compasiune si intelegere din partea terapeutului, discretie absoluta, luciditate si neutralitate plina de respect, toate acestea bazate bineinteles pe cunostinte de specialitate si multa practica, precum si pe o foarte buna autocunoastere din partea terapeutului.
Din punctul meu de vedere , nu exista deasemenea nici retete sau prescriptii standard de tratament ci doar o dorinta comuna a psihologului si a clientului: de a facilita constientizarea in acesta din urma, a capacitatatii innascute de a face fata problemelor omenesti, cunoscandu-se mai bine.
Si cum frumos spune un ganditor chinez din secolul VI ( i.hr.): ” cel care cunoaste oamenii este intelept; cel care se cunoaste pe sine este luminat.”
Date tehnice privind consilierea psihologica/terapia
Daca exista in relatia terapeutica un plan uman, cald, emotional ,empatic, sustinator, continator , totodata exista si un plan legal, contractual.
Consilierea psihologica reprezinta o relatie intre doua persoane, psiholog si client (pacient), care trebuie sa fie ghidata de un plan (cadru) terapeutic. Incepand cu stabilirea frecventei, duratei, costului sedintelor si continuand cu fixarea obiectivelor initiale ale clientului ( pentru ca acestea se pot modifica pe parcursul sedintelor), ambii participanti incheie un contract. Contractul se discuta in prima sedinta si se semneaza de catre ambele parti.
In cabinetul psihologic nimeni indiferent de religie, rasa, convingeri politice, grad de educatie, varsta, statut social, sex nu este judecat .