Problemele cu care unul sau ambii membri ai unui cuplu se pot prezenta la psiholog pot fi :
-o comunicare rigida, neflexibila, nesincera sau chiar o lipsa de comunicare cu ceilalti membrii ai familiei
-relatii extrafamiliale nesatisfacatoare calitativ sau cantitativ
-o parere proasta despre sine insusi
-probleme de ordin sexual
-sentimente de ingradire, limitare a actiunilor; senzatia ca regulile sunt prea stricte, imuabile.
-sentimente de inautenticitate , gol sau lipsa de iubire; de esec si lipsa de sens.
-incapacitatea de a-si marturisi reciproc nevoile personale ( care se afla in deplina schimbare in cadrul unei vieti adulte, implinitoare)
- Te poti uita in ochii partenerului atunci cand comunici cu el/ea?
- Poti impartasi cu el/ea orice problema ai avea fara a te teme de antipatia lui/ei?
- Te simti bine asa cum traiesti in familia ta sau faci eforturi din ce in ce mai mari pentru a pastra aparentele in „ochii lumii”?
- Va acceptati reciproc libertatea de exprimare, inclusiv pe cea a copiilor?
- Exista umor intre membrii familiei sau in cuplu ( inclusiv in intimitate)?
- Exista tendinta ca unul dintre membrii cuplului sa sanctioneze iar celalalt sa gratifice copiii pentru acelasi comportament?
Sansa de crestere personala este mult favorizata in viata de cuplu sau familie, in conditiile urmatoare: de a se recunoaste problemele , de a se dori rezolvarea lor si de a face efectiv ceva in acest sens.
De aceea o terapie de cuplu presupune parcurgerea acestor pasi din partea ambilor membri. Nu este suficient ca doar unul sa isi doreasca depasirea problemei sau ca doar unul sa faca efectiv ceva pentru ameliorarea relatiei.
Este foarte important un trai in cuplu armonios, autentic atat pentru fiecare dintre cei doi cat si dar mai ales pentru copiii cuplului.
Urmasii trebuie sa apara in deplina stare de constienta a parintilor; motivul pentru care un tanar cuplu decide sa nasca urmasi trebuie sa-i fie pe deplin clar iar daca motivul se regaseste in spusele unui celebru filozof: ”nu crea copii pana nu esti gata sa fii un creator si sa dai nastere la creatori; e gresit sa faci copii din nevoie, e gresit sa folosesti un copil pentru a-ti alina singuratatea, e gresit sa-ti creezi un scop in viata din a reproduce o copie a ta insuti….”poate e bine sa mai reflecteze o data inainte .
Atata timp cat exista in vocabularul unui membru al cuplului cuvantul gelozie, nesiguranta este prezenta. Ori adevarata siguranta nu poate izvora decat din iubire, pentru ca aceasta este starea in care nimeni nu poate provoca sau suferi ofense.
”Terapia este prea valoroasa pentru a fi rezervata numai bolnavilor.”